Skoči na glavno vsebino
+386 (0)2 88 79 700

»Branje je svoboda. Branje je dih. Branje ti odpre nov pogled na naš svet in te povabi v svetove, od koder sploh nočeš oditi.« To so besede Richarda Van Campa, ki jih je zapisal v letošnji poslanici ob mednarodnem dnevu knjig za otroke.

Tudi na OŠ Brezno-Podvelka skrbimo, da se bralna kultura in bralna pismenost širita. Od sedaj tudi s pomočjo knjigobežnic. Prav tako želimo razvijati solidarnost in občutek za skupnost, ko nekomu podarimo knjigo,  ter pozabljeni ali stari knjigi dati novo priložnost, da jo spet nekdo vzame v roke in prebere. V projekt izmenjave knjig pa želimo povabiti tudi naše sokrajane.

Ideja za postavitev knjigobežnic oz. brezplačne izmenjave knjig na naši šoli sega že v leto 2020. Žal nas je tisto leto soočilo z novo realnostjo – epidemijo Covid-19, zato smo realizacijo projekta začasno ustavili in ga dokončali pred nekaj dnevi in knjigobežnici slavnostno otvorili.

Kaj pa so knjigobežnice? To so hiške najrazličnejših oblik, v katerih lahko pustite knjigo. Nekdo drug pa lahko potem to knjigo brezplačno vzame, jo odnese domov in uživa v branju. Ta lahko prinese drugo knjigo ali pa čez čas vrne vzeto.

Knjigo lahko odda ali vzame vsakdo. Veljalo naj bi načelo »oddaj eno, vzemi eno«, a nekih strogo določenih pravil ni.

Knjigobežnice uporabljajo namreč dobri ljudje, ki jim je skupna ljubezen do knjig in si prizadevajo, da knjige ne bi romale na smetišča. Niso le za stare, odpisane in odvečne knjige, ampak je zaželeno, da se v njih znajdejo tudi takšne knjige, ki so nam všeč in bi si želeli, da jih preberejo tudi drugi.

Vsak učenec, starš, učitelj ali drug obiskovalec lahko v hiško nastavi knjigo, ki bi jo rad podaril nekomu. V knjigo lahko priloži tudi posvetilo in se podpiše. Podarjena knjiga bo nekomu tako polepšala dan.

Zelo smo ponosni, da so naši osmošolci pri pouku tehnike s pomočjo učiteljice Simone Potočnik dokončali projekt knjigobežnic in ustvarili kar dve. Prva je nameščena pri šoli, druga pa je nasproti gasilskega doma v Breznu. V vsaki hišici lahko bralci izbirajo med knjigami, ki jih je knjižnica odpisala ali prejela v dar od obiskovalcev.

Vabljeni vsi, ki imate doma kakšne knjige, ki jih več ne potrebujete, da jih prinesete v naši knjigobežnici in da ju s pridom uporabljate, da jima ne bo dolgčas in da bosta vedno imeli ponuditi kaj zanimivega.

Dostopnost