Skoči na glavno vsebino
+386 (0)2 88 79 700

Človekove pravice, kot jih poznamo danes, izvirajo iz Splošne deklaracije človekovih pravic in so nastale kot reakcija na drugo svetovno vojno, da bi preprečila vnovična grozodejstva. Splošno deklaracijo človekovih pravic je sprejela in razglasila Generalna skupščina Združenih narodov 10. decembra 1948 »kot skupen ideal vseh ljudstev in narodov«.

Vsebuje seznam 30 človekovih pravic, ki pripadajo vsem ljudem sveta, brez kakršnekoli izjeme. V njej so zajete vse pravice: državljanske in politične, ekonomske, socialne in kulturne pravice. Velja za najbolj prevajan dokument na svetu, trenutno v 413 različnih jezikov.

73 let po sprejemu Splošne deklaracije o človekovih pravicah, ko se svet bori s posledicami pandemije koronavirusne bolezni, se ponovno nahajamo pred mnogimi izzivi. Tako kot mora za zdrav organizem dobro delovati njegov imunski sistem, je zdrava lahko le tista družba, v kateri dobro deluje njen imunski sistem – to so aktivna civilna družba, neodvisne nadzorne institucije, svobodni in neodvisni mediji, avtonomni akademski svet in drugi aktivni členi družbe.

Da bi si po pandemiji v celoti opomogli, da bi se ponovno povezali in okrepili vrednote, ki nas oblikujejo kot ljudi, moramo na prvo mesto ponovno postaviti sočutje, človečnost in strpnost.

Več o Splošni deklaraciji o človekovih pravicah si lahko prebrete na spletnih straneh Amnesty International, tako da skenirate spodnjo Q-kodo.

Dostopnost