Skoči na glavno vsebino
+386 (0)2 88 79 700

AIDS je kratica, ki opisuje sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti (ang. Acqired ImmunoDeficiency Syndrome). To je končna stopnja okužbe z virusom HIV virusom človeške imunske pomanjkljivosti (v angleščini human immunodeficiency virus). Dejansko gre za poimenovanje stanja telesa, ki se ne more več braniti pred okužbami, saj ima uničen obrambni sistem. Virus uporablja celice za svoje razmnoževanje, kar mu preprečijo limfociti, HIV pa napade ravno te.

Okužba je nalezljiva, najpogosteje pa do nje pride pri spolnih odnosih z okuženo osebo in ob izpostavljenosti okuženi krvi ali krvnim pripravkom, predvsem pri souporabi okuženih igel ali brizg pri injiciranju prepovedanih drog. Možen je tudi prenos z okužene matere na otroka med nosečnostjo, v času poroda ali po porodu z dojenjem. Okužba preko sline, znoja, solz ali pika okuženega komarja ni znana.

V Sloveniji živi 657 (do 22. 11. 2019) prijavljenih ljudi z okužbo HIV, a se ocenjuje, da je realno število okuženih okoli 1000 prebivalcev Slovenije, saj jih petina ne ve za okužbo.

Video iz leta 2018 posvečen 1. decembru – svetovnemu dnevu boja proti aidsu.

Pripravila: Ksenija Vinko

Dostopnost