Skoči na glavno vsebino
+386 (0)2 88 79 700

Učenci, ki imajo status nadarjenih, so imeli možnost sodelovati v delavnici na OŠ Ribnica na Pohorju. Pod mentorstvom Jožeta Brunčka so spoznavali kulturnozgodovinsko dejavnost “živa zgodovina” (angl. izvirnik “living history”).

 DSCN5578    DSCN5586

Ljudje, ki jih življenje v preteklosti posebej navdušuje, uprizarjajo v številnih državah na posebnih dogodkih (bodisi v muzejih ob posebnih muzejskih dnevih ali ob odprtjih razstav, ali pa na drugih mestih kot so muzeji – rekonstruirane vasi na prostem) s pomočjo vsakdanjih predmetov, noše in obrti iz tistega časa pa tudi z razkazovanjem orožja in opreme vojakov ter drugih ljudi vseh slojev.

Učenci so se ob prikazovanju fotografij osredotočili in motivirali na keramiko iz obdobja železne dobe: iz časa ko so v naših krajih živeli Kelti in Rimljani. Na razstavi replik iz muzejev ki jo je posebej za delavnico pripravil mentor, so lahko spoznali oblike posod tudi bolj neposredno.

Nato so pričeli z  modeliranjem glinenih posod. Nastale so zelo domiselne oblike in uspeli so izoblikovati tudi majhne zanimive podrobnosti.

Po odmoru in kosilu so imeli tudi priložnost medsebojnega druženja. Čas skupnega druženja je zelo hitro minil in na koncu so se poslovili polni zanimivih vtisov.

Dostopnost