Skoči na glavno vsebino
+386 (0)2 88 79 700

Evropa je jezikovno bogata – obstaja več kot 200 evropskih jezikov in še veliko več tistih, ki jih govorijo državljani, katerih družine izhajajo iz drugih celin. To je pomemben vir, ki ga moramo prepoznati, uporabiti in ceniti.

Učenje jezikov prinaša koristi mladim in starim – nikoli nismo prestari, da bi se učili jezika in uživali nove možnosti, ki jih to prinaša. Četudi poznamo samo nekaj besed jezika države, kjer smo na obisku (na primer na počitnicah), nam to omogoča navezovanje stikov in nova prijateljstva.

Učenje jezikov, ki jih govorijo drugi ljudje, nam omogoča boljše medsebojno razumevanje in premagovanje kulturnih razlik.

Jezikovno znanje je nujno potrebno in pravica VSAKOGAR – to je eno izmed glavnih sporočil evropskega dneva jezikov.

Glavni cilji so spodbujanje zavesti o:

  • bogati jezikovni raznolikosti Evrope, ki jo je potrebno ohranjati in spodbujati;
  • potrebi po razširitvi nabora jezikov, ki se jih ljudje učijo (ki naj vključuje tudi manj pogoste jezike), kar bo vodilo k večjezičnosti;
  • potrebi, da ljudje razvijejo določeno znanje dveh ali več jezikov, da bi lahko polno odigrali svojo vlogo demokratičnih državljanov v Evropi.

Tudi na naši šoli bomo sodelovali pri obeležitvi dneva jezikov. Kaj lahko počnemo na to temo?

  • Naredimo plakate ali PowerPoint predstavitve in jih predstavimo v razredu (npr. Ena Evropa, veliko jezikov; Najljubše besede v tujem jeziku; Pomen materinščine – slovenskega jezika …).
  • Glasovanje o tem, katera je najlepša slovenska beseda.
  • Literarni/likovni prispevki na to temo (razmišljanje o slovenskem jeziku in slovenski kulturi/ tujem jeziku in tuji kulturi; Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš; Kdor svoj jezik zataji, se mu sovražnik smeji.)

Učenci se lahko preizkusite v poznavanju jezikov na spletnem kvizu »Štekaš jezike«. Ta je dosegljiv na http://www.danjezikov.eu/.

Dostopnost