Skoči na glavno vsebino
+386 (0)2 88 79 700

V ponedeljek, 13. 4. 2015, se je v Ljubljani v veliki dvorani Državnega zbora RS odvijal 25. Nacionalni otroški parlament, ki ga je organizirala Zveza prijateljev mladine Slovenije. Zbralo se je 111 mladih parlamentarcev iz 17 slovenskih regij. Koroško regijo so zastopali: Žan Adam, Aljaž Mesner, Sašo Jamer (vsi iz OŠ Prežihovega Voranca iz Raven na Koroškem), Maša Breznik (OŠ Šentjanž pri Dravogradu), Julija Planinšič (OŠ Muta), Matic Turičnik (OŠ Brezno – Podvelka) ter Lucijan Cokan (OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu).

Mlade so pozdravili in nagovorili predsednik Državnega zbora RS, dr. Miran Brglez, minister za javno upravo, Boris Koprivnikar, varuhinja človekovih pravic, ga. Vlasta Nussdorfer, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, ga. Darja Groznik, predsednik vlade, dr. Miro Cerar ter predsednik države, g. Borut Pahor.

Mladi parlamentarci so z dvigom rok potrdili izvoljeno delovno predsedstvo letošnjega otroškega parlamenta ter pričeli z delom v štirih skupinah.

Pri temi POKLICI PRIHODNOSTI so otroci izpostavili pomembnost družinskih podjetij v prihodnosti, izpostavili poklice, povezane z javnim prevozom in turizem. Izvzeti niso bili niti psihologi, terapevti, humanitarni delavci ter vzgojitelji.

Pri temi VSEŽIVLJENJSKO UČENJE se je mladim parlamentarcem zdelo pomembno, da si znanje pridobijo s prakso, izmenjujejo znanja s starejšimi (medgeneracijsko izobraževanje); pomembno jim je tudi, da so fleksibilni in da si pridobijo znanja z udejstvovanjem v krožkih ali kakšnih drugih dejavnostih. Želeli bi si tudi neke stične točke – karierna središča, kamor bi lahko šli po znanje o poklicih. Še vedno vedo premalo o odgovornostih, ki jih nek poklic nosi s sabo. Otroci se veliko učijo iz različnih medijev, zato so se spraševali, ali je svet medijev resnično takšen, kot se kaže preko spletnih portalov, televizije…

Pri temi FORMALNO IN NEFORMALNO IZOBRAŽEVANJE so mladi parlamentarci opozorili na spričevalo – list papirja, ki po njihovem mnenju naj ne bi odločal pri kasnejši izbiri delovnega mesta ali izobraževanja. Želijo si bolj zanimivega predavanja s strani predavateljev. Želijo si krožkov, interesnih dejavnosti, ki bi izdajala potrdila za pridobljene veščine.

Pri temi VSI POKLICI SO POMEMBNI SO POVEDALI, da ni poklicev prihodnosti. So samo poklici, ki so bolj ali manj zastopanji v eni regiji ali obdobju. Pripomnili so, da se ni smiselno obremenjevati s prihodnostjo, temveč, da naj se rešitve iščejo tukaj in zdaj.

Gostje letošnjega nacionalnega otroškega parlamenta so bili tu predstavniki Zavoda za zaposlovanje RS, Zavoda za šolstvo, Urada za mladino, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Ministrstva za zdravje, predstavniki dijaške organizacije, poslanka politične stranke Desus, poslanca Združene levice Violeta Tomič ter Matjaž Hanžek in ostali.

Na balkonu velike dvorane Državnega zbora je kratek del razprave mladih parlamentarcev spremljal tudi češki predsednik g. Bohuslav Sobotka, ki je bil na uradnem obisku v Sloveniji.

Izbrana je bila tudi tema 26. nacionalnega parlamenta, ki je: PASTI MLADOSTNIŠTVA.

Po dogodku smo si pod strokovnim vodstvom ogledali parlament.

nac.parlament2

nac.parlament1

nac.parlament4

nac.parlament5JPG

nac.parlament6JPG

nac.parlament3

(foto: J. Mozgan)

Urška Samec, prof.

Dostopnost